2017 m. sausio 20 d., penktadienis

Cukinija - vasariškas užkandis

...paprasta, sotu ir maistinga...
cukinija visą vasarą buvo "ant bangos", pasiilgau... :-)


JUMS REIKĖS:
  • cukinijos
  • česnako
  • alyvuogių aliejaus
  • citrinos sulčių
  • pipirų
  • smulkintų džiovintų pomidorų 
  • baziliko arba dar geriau - pesto padažo
  • žalumynų (petražolių, krapų, čiobrelių)
Pasiruoškite marinatą: į indą įpilkite aliejaus, įspauskite truputį citrinos sukčių, suberkite pipirus, pomidorus, pestą, čiobrelį, sutrinkite česnaką ir gerai išmaišykite.
Supjaustykite cukiniją griežinėliais, sudėkite į dubenį ir užpilkite marinatu taip, kad visi griežinėliai gautų šio marinato. Palaikykite 2 val. (jei neturite laiko - galite nelaukti kol pasimarinuos). Kepkite ant nedidelės ugnies. Viskas ! Patiekite su grikiais, sorų kruopomis ar kitu mėgstamu garnyru.
Skanaus ! :-)

NAUDA:
Ne veltui cukinijos vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Jose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t. Cukinijose nedaug organinių rūgčių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige. Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį. Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą.
Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.
Pati naudingiausia cukinijų savybė – sureguliuoti vandens balansą organizme. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Tinka ir dietinei mitybai: galima nesibaiminant dėl nereikalingo svorio suvalgyti per dieną iki 1,5 kg šios naudingos daržovės.


Daugiau: http://sveikata.tv3.lt/straipsnis/kuo-naudingos-cukinijos-2749?utm_source=copy&utm_medium=txt&utm_campaign=copy-txt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą